Bikepacking: alles mee op avontuur 

Of je nu even een rondje door je woonplaats fietst of op een echte fietsvakantie gaat: je spullen moeten mee op je fiets. 

Bikepacking is eigenlijk de fietsvariant van “backpacken” (met een rugzak op je “back”) en daar heb je natuurlijk de juiste uitrusting voor nodig. Bikepacking tassen zijn niet zomaar fietstassen, en met een goede lichtgewicht tas kun je moeiteloos van de gebaande paden af en op avontuur met je fiets. In Nederland, maar zeker ook in het buitenland. Maar hoe kies je een goede bikepacking tas? En wat heb je allemaal nodig? 

Wat is goede bikepackingtas?

Een goede bikepackingtas moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Je wil natuurlijk dat je tas lichtgewicht is, waterproof/waterdicht en makkelijk en stabiel op je fiets te monteren. 

Daarnaast is het goed om te weten dat je een bikepackingtas direct aan het frame van je fiets bevestigd. Een goede bikepackingtas zorgt dus dat het gewicht van je reisspullen niet aan jou, maar aan je fiets komt te hangen. Hoe beter het gewicht verdeeld is over je fiets hoe makkelijker je off-road kan of snelheid kan maken. Die grote logge fietstassen (waar de krantenjongen ook mee rond reed) van de fietsvakanties van vroeger zijn echt verleden tijd. Neem ook geen rugtas mee op je bikepacking avontuur: dat is een te grote belasting voor je rug en maakt fietsen minder leuk en makkelijk.

Acepac Saddle bag – zadeltas – nylon

Beginnen met bikepacken: wat heb je nodig?

Welke tassen je nodig hebt, is natuurlijk helemaal afhankelijk van je doel en wat je mee wil nemen op je bikepacking trip. Over het algemeen kan je stellen dat beginnende bikepackers met de volgende tassen een heel eind kunnen komen: een stuurtas, die aan je stuur kan bevestigen (harnas of roll); een frame tas, die hang je in het frame van je fiets, en een zadeltas. 

In een bikepacking stuurtas vervoeren wij meestal onze slaapspullen (tent, slaapzak, matje). Dit zijn vrij lichte spullen en passen vaak mooi in je voortas; je wil  voorkomen dat je stuur te zwaar wordt, want dat fietst natuurlijk niet fijn. 

 

Een frametas hangt eigenlijk tussen je frame en is meestal vrij smal omdat je er anders met je knieen tegen aan komt. Omdat deze tas in het midden van je fiets hangt is het dé plek om wat zwaardere spullen in op te bergen. Een goede frametas die wij veel verkopen is de framebag van RESTRAP, die in verschillende maten te krijgen is.

Als laatste kun je in jouw zadeltas je kleding en overige spullen kwijt.  De zware dingen doe je zo diep mogelijk in je zadeltas, tegen je zadelpen aan, zo beperk je het slingeren van de tas. Afhankelijk van je reis kun je bijna alle bikepacking tassen uitbreiden om toch alles wat je minimaal nodig hebt mee te kunnen nemen. 

Snack je net als ons ook graag continu onderweg? Dan is een feedbag of snacktas een hele handige aanvulling. Deze tassen zijn er in twee modellen. De ene versie, wordt ook wel een  fuel bag of top tube bag genoemd. Deze plaats je bovenop je frame, net achter je stuur. Zo kan je er tijdens het fietsen makkelijk bij.  Een betaalbare en ruime top tube bag is de Acepac Fuelbag (in medium of large te krijgen).
De andere versie is een bottle of stem bag die je aan je stuur en stuurpen bevestigd. Bijvoorbeeld een Acepac Fat bottle bag. In deze tas kan je ook makkelijk een extra bidon of blikje kwijt. 

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt qua lichtgewicht kampeerspullen en bikepacking materialen maar met deze tassen kun je in ieder geval prima starten. Eenmaal op avontuur ontdek je dan vanzelf of je nog ruimte tekort komt en of je nog meer tassen nodig hebt.

 

Tip: eerst een Microadventure

Om te kijken hoe alles werkt en of je de juiste spullen mee hebt genomen, raden we je aan om eerst een “microadventure” te plannen. Dat is niets meer dan een heel kort tripje, wat toch voelt als een avontuur. Pak je spullen, laad je tassen op de fiets en ga na het eten op pad naar een dichtsbijzijnde camping, paalkampeerplaats of de achtertuin van een kennis. Zet je tent op, kook een kopje thee op je brander, tandenpoetsen, boek lezen onder de sterren of lekker beschut in je tent. Hoe slaapt je matje, is je slaapzak warm genoeg (of veel te warm). De volgende ochtend pak je alles weer in, fiets je nog een rondje en weet je precies wat er goed en minder goed gaat. 
Let er op: wanneer je eenmaal op je eerste bikepacking tocht gaat, zorg dan dat je niet te veel spullen meeneemt. Selecteer alleen wat je echt nodig denkt te hebben. Als je na je microadventure thuis komt, kijk dan of je echt alles nodig had (of nodig had kunnen hebben) en wat je de volgende keer thuis laat of anders moet doen.

Microadventure bikepacking

Is bikepacking duur?

Een veelvoorkomend misverstand over bikepacking is dat het ontzettend duur is. Dat is absoluut niet het geval. Vaak kan je prima op jouw eigen vertrouwde gravelbike, mountainbike of racefiets starten en heb je meer dan voldoende aan drie bikepacking tassen om je reisspullen in mee te nemen.

Daarnaast reis je ook eens op de meest gezonde, sportieve en duurzame manier die er is!

Happy trails