We krijgen met enige regelmaat de vraag hoe wij slapen tijdens een Bikepacking event of race? In deze post leggen we ons bikepacking slaap systeem haarfijn uit. Een van de belangrijkste zaken tijdens een Bikepacking event is dat je je rust en slaap goed krijgt. Dat lukt natuurlijk alleen als je comfortabel en lekker kan liggen. Afzien doe je tijdens zo’n evenement al genoeg, daarom is lekker slapen tijdens een bikepacking race van optimaal belang.
Direct naar de conclusie

Shelter: Tent of Bivy

Afhankelijk van wat de te verwachten weer condities zullen zijn, kies ik of voor een tent of een bivakzak (bivy) om me te beschermen tegen de elementen en creepy crawlers. Mijn voorkeur gaat eigenlijk altijd uit naar het meenemen van een tent, dan heb je namelijk onder alle omstandigheden een fijne plek waar je goed kan slapen. Beschermd tegen de regen, wind en beestjes met een klein beetje leefruimte om je om te kleden (als je wil) en in je bed te kruipen. Maar een tent is minder snel op te zetten en af te breken en kan flink wat ruimte in nemen of gewicht met zich meebrengen.

Afhankelijk van wat de te verwachten weer condities zullen zijn, kies ik of voor een tent of een bivakzak (bivy) om me te beschermen tegen de elementen en creepy crawlers. Mijn voorkeur gaat eigenlijk altijd uit naar het meenemen van een tent, dan heb je namelijk onder alle omstandigheden een fijne plek waar je goed kan slapen. Beschermd tegen de regen, wind en beestjes met een klein beetje leefruimte om je om te kleden (als je wil) en in je bed te kruipen. Maar een tent is minder snel op te zetten en af te breken en kan flink wat ruimte in nemen of gewicht met zich meebrengen.

Fast and Easy: bivy
Wil je snel en makkelijk (zoals bij de meeste races) en ben je niet zo bang voor veel regen, kies dan voor een bivakzak of bivy. Eenvoudig uit te rollen, zodat je snel kan slapen en makkelijk weer op te bergen zonder veel gedoe. Maar als het goed gaat regenen bieden bivakzakken, ook al zijn ze 100% waterdicht, minder goede bescherming dan je soms zou willen. Daarom worden ze ook vaak gecombineerd met een tarp om de regen buiten te houden. Om de tent of bivy een beetje te ontzien en nog belangrijker als extra buffer tegen lek raken van mijn slaapmat, heb ik een stuk op maat geknipt Tyvek onder mijn bivy of tent. Geeft net even dat extra laagje bescherming en houdt de boel schoon en netjes tegen een hele beperkte gewichtstoename van je slaap systeem.

Als tent gebruik ik:
MSR Freelite
Durston X-mid 1
Mountain Laurel Design Solomid XL

Slaapzak of quilt?

Persoonlijk heb ik maar 1 duidelijk antwoord: quilt ! Ik ben een aantal jaren geleden overgestapt en wil niets anders. Een quilt is enorm veelzijdig en biedt meer comfort aan “woelende” slapers zoals ik. Daarnaast kan je een quilt ook makkelijk even omslaan als je s avonds of s ochtends uit je tent of bivy komt als een soort cape. Je kan deze als deken gebruiken in een hotel of hostel.
Quilts komen in verschillende uitvoeringen: volledige deken modellen met een rits voor een voetenbox (zoals de Enlightened Equipment Revelation) of een deken met een vaste ingebouwde voetenbox (zoals de Enlightened Equipment Enigma of de Thermarest Vesper)
Wil je het temperatuurbereik van je quilt vergroten, dan kan je altijd een lakenzak toevoegen (ook handig als je je quilt wat schoner en frisser wil houden), maar persoonlijk vind ik het altijd te veel gedoe.

In de ochtend lekker nog even een kop koffie onder je quilt

Temperatuur bereik?
Ben je een gemiddelde slaper, dan kom je met comfort temperatuur van rond de 5 Celcius goed 3-seizoenen door. Hoe warmer de slaapzak of quilt, hoe meer vulling, dus hoe zwaarder en groter deze zullen zijn. In onze ervaring vertaalt zich dat door naar de 30F range van Enlightened Equipment. Wil je iets meer zekerheid, kies dan voor de 20F. Gebruik je de quilt met name in de zomer en in warmere gebieden, kies dan voor de 40F (lichter en compacter)
Als quilt gebruik ik:
Enlightened Equipment Revelation 30F (*long / wide – ik ben 1.85cm) voor koudere nachten en trips waarbij ik op hoogte zou kunnen slapen.
Enlightened Equipment Revelation 40F (*regular / wide – ik ben 1.85cm) voor de zomers en trips naar warmere gebieden.

Kussen?
Eigenlijk heb je niet echt een kussen nodig, je donsjack of wat kleren in een drybag (met een shirt eromheen) werken net zo goed. Maar een echt (opblaasbaar) kussentje is toch net even een stukje fijner en voor die extra 70 gram krijg je wel veel terug. Mijn voorkeur gaat uit naar de SeaToSummit Aeros Down pillow

Slaapmatje

De tijd van op koud de grond slapen ligt ver achter me, als echte gewichtsfreak heb ik jarenlang een slaapmatje thuis gelaten. Maar een goede nachtrust en een ontspannen slaaphouding beleef ik toch beter met een goed opblaasbaar slaapmatje. In verband met de grote en het gewicht kies ik voor matjes die je zelf moet opblazen, dus geen “self inflating matjes” (die nemen gewoonweg te veel ruimte in). Wat van belang is bij het kiezen van een matje is de R-waarde, deze waarde geeft wat de thermische isolatie waarde is. De R-waarde van een slaapmat meet het vermogen om de warmte afgifte tegen te houden (vandaar de “R” van Resistance). Hoe hoger de R-waarde van een matje, hoe beter het isoleert tegen koude oppervlakken. De R-waarde van slaapmatten varieert van minder dan 2 (minimaal geïsoleerd) tot 5,5 of meer (zeer goed geïsoleerd), zie ook onderstaande afbeelding.

Als slaapmatje gebruik ik:
Thermarest XLite (*regular, ook al is deze niet te lang voor mijn 1.85 lengte, deze is comfortabel genoeg en lekker licht en warm)
Voor kortere trips / races wil ik nog wel eens de Thermarest Uberlite meenemen, maar deze is veel lekgevoeliger dan de X-lite.
Als het echt kouder wordt, dan kies ik voor de Thermarest X-therm.


Conclusie: het ideale Bikepacking slaapsysteem

Concluderend zou je kunnen zeggen dat mijn ideale slaapsysteem bestaat uit:

Afhankelijk van het weer, temperatuur of duur van je trip kan je natuurlijk altijd je eigen keuzes maken, maar dit is in ieder geval de setup waar ik altijd op terug kan vallen.

Stuur me een voorraad mail Laat hier je e-mail adres achter en we houden je op de hoogte zodra dit product weer op voorraad is. We sturen je geen enkel ander bericht dan de melding dat het product weer op voorraad is. Geen spam, pinky promise!