Vliegen met je fiets? Hoe doe je dat

Fietsen in het buitenland is geweldig, maar je fiets meenemen in het vliegtuig kan een uitdaging zijn. Even afgezien van de milieu impact van vliegen (in Nederland kan je ook prachtig fietsen), soms heb je weinig keuze als je ver weg wil fietsen om toch het vliegtuig te nemen. De eerste keer dat ik mijn fiets meenam in het vliegtuig vond ik echt een drama, maar gelukkig heb ik inmiddels wat meer ervaring en deel ik graag mijn tips met jullie!

Fietsdoos of fietskoffer?

Mijn voorkeur gaat uit naar een fietskoffer, maar dat is omdat ik weet dat ik die met enige regelmaat ga gebruiken. Ga je eenmalig ergens naar toe dan is een fiets doos net zo makkelijk en veilig. Maar let wel op een paar dingen, daar kom ik zo op. Allereerst hoe kom ik aan een fietsdoos? Het goede nieuws: fietsdozen zijn meestal gratis! Gewoon vriendelijk een beetje op tijd informeren bij je fietsenmaker. Fietsenwinkels krijgen hun fietsen in grote kartonnen dozen en als je vriendelijk vraagt of ze er eentje voor je apart willen houden, is dat meestal geen probleem. Zorg er wel voor dat je dit op tijd regelt, zodat ze er een voor je apart kunnen zetten en je niet last minute dit nog moet regelen.
Lastige van fietsdozen is dat ze flink groot zijn en dat maakt het heen en weer sjouwen of in de auto krijgen een uitdaging. Ook het opslaan op je bestemming voor de terugweg kan lastig zijn. Je kan op de meeste luchthavens (wel even van te voren informeren ) ook fietsdozen kopen, handig als je vanaf een andere plek terug vliegt. 

Fietskoffer: Mijn fietskoffer is van het merk Evoc en die maken wel hele fijne tassen. Ik heb een XL versie wat makkelijk is met de fatbike en dikkere banden. Wil je nou niet zelf een fietskoffer kopen, er zijn ook genoeg plekken waar je er 1 kan huren (of vraag in je vriendengroep of je niet iemands koffer kan lenen, sharing = caring ;-). Het fijne van een dergelijke koffer is dat deze vaak wieltjes hebben, dus je kan ze makkelijk vervoeren en als je fiets eruit is kan je ze opvouwen. Ben je op je bestemming, dan vraag je bij je eerste overnachtingsplek (hotel, hostel, Airbnb) of je je fietskoffer stallen totdat je terugkomt (vaak tegen een kleine vergoeding). Ik heb dit meerdere keren gedaan en het is altijd goed gegaan.

 

Extra tips voor een soepele reis

  • Controleer de vliegmaatschappijregels: Elke luchtvaartmaatschappij heeft verschillende regels en kosten voor het meenemen van fietsen. Check dit van tevoren om verrassingen te voorkomen.
  • Bescherm je fiets goed: Zorg ervoor dat je je fiets goed beschermt. Haal de pedalen eraf, draai het stuur parallel aan het frame (of los langs je vork) en laat wat lucht uit de banden om te voorkomen dat ze knappen door drukverschillen (een halve bar is prima). Gebruik bubbeltjes plastik of CV isolatie buis om gevoelige onderdelen te beschermen. Vraag ook je fietsenmaker of hij nog bescherm materiaal heeft liggen.
  • Uitstekende delen? Met name op de heenweg, wil ik zeker weten dat mijn fiets heel aankomt, daarom gaat de derailleur eraf, bescherm ik de pad goed. Remklauwen eraf als ze uitsteken (en even een wigje ertussen). Ook de remschijven gaan op de heenweg van de wielen en tussen twee kartonnetje veilig in de tas.
  • Label je doos/koffer: Zorg ervoor dat je naam, telefoonnummer en adres duidelijk zichtbaar zijn op je fietsdoos of koffer. Dit helpt als je fiets per ongeluk verkeerd terechtkomt.
  • Tools mee:  neem de tools mee om je fiets weer in elkaar te zetten. En weet hoe alles in elkaar moet, keertje oefenen is handig.
  • Vermijd overgewicht: Controleer het gewicht van je ingepakte fiets. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben een limiet voor het gewicht van sportuitrusting, en je wilt niet voor verrassingen komen te staan bij het inchecken. Bij de ene maatschappij kan je je bikepackingtassen en alles in de koffer meenemen, bij de KLM is het gewicht erg beperkt.
  • Informeer naar transferopties: Als je een overstap hebt, zorg er dan voor dat je weet hoe je fiets behandeld wordt. Sommige luchthavens hebben speciale services voor het verplaatsen van sportuitrusting. Ik probeer op de heenweg als het kan een directe vlucht te boeken.
  • Fiets inleveren op luchthaven: je fietskoffer of doos geef je af op een speciale plek nadat je hebt ingecheckt, vaak bij “odd-size” of “oversized” bagage, hoe daar qua tijd rekening mee.

Pro tip: stop een Airtag in je fiets

Ik wil altijd graag weten waar mijn fiets is en of deze ook daadwerkelijk mee in het vliegtuig is gegaan. Een Apple Airtag is voor mij de uitkomst. Deze zit veilig op mijn fiets en helpt me precies te zien waar die zich bevindt. Dat scheelt me een hoop zorgen en geeft me een gerust gevoel.

Hopelijk helpen deze tips je om zorgeloos met je fiets te vliegen. Het kost wat voorbereiding, maar het is het absoluut waard als je eenmaal op je bestemming aan het fietsen bent! Veel plezier en happy trails!

Stuur me een voorraad mail Laat hier je e-mail adres achter en we houden je op de hoogte zodra dit product weer op voorraad is. We sturen je geen enkel ander bericht dan de melding dat het product weer op voorraad is.

No fields found, please go to settings & save/reset fields